Kerstafette

Doel: De teams proberen zo snel mogelijk alle kerstballen van zolder te halen en deze een plekje in de boom te geven.

Toelichting

Wat gaat de tijd snel. Het is al bijna kerst en de boom is nog niet versierd! Op zolder staat een doos met kerstballen. Tijd om ze in de boom te hangen!

Verdeel de groep in twee teams. Beide teams hebben hun eigen zolder maar wel dezelfde boom. In estafettevorm kruipen de kinderen over de zolder om een kerstbal op te halen. Wanneer het eerste kind terug is van zolder mag het volgende kind vertrekken. Teruggekomen mogen ze hun bal in de kerstboom hangen. Maar pas op! Klim voorzichtig, de andere ballen mogen namelijk niet vallen.

Geef ieder team zijn eigen soort kerstballen. Welk team heeft uiteindelijk de meeste ballen in de boom gehangen?


Benodigdheden

  • 6 matjes (2 onder de boom, 4 op zolder)
  • 2 dikke matten (zolder)
  • 4 banken (zolder)
  • 2 kleuren kerstballen (tennisballen, hockeyballen, pittenzakjes)
  • 1 wandrek (boom)
  • 2 toverkoorden (boom)
  • 15 lintjes (boom)


Aandachtspunten

Let op de veiligheid, de volgende loper start wanneer de vorige loper van de zolder weg is. Zo staat er geen tijdsdruk meer op het klimmen in de kerstboom. Wanneer er tijdens het ophangen ballen uit de boom vallen moeten deze eerst teruggehangen worden voordat er verder gespeeld mag worden.

Groep 3 & 4

Laat de kinderen pittenzakken ophangen in plaats van tennisballen, dit gaat gemakkelijker. Hang de lintjes laag in de kerstboom.

Groep 5 & 6

Hang de lintjes tot driekwart van de boom! Kinderen wisselen elkaar af met een high five!

Groep 7 & 8

Maak de afstand van de zolder tot de kerstballen groter en plaats pionnen ertussen. Deze mogen niet omvallen! Hang de lintjes tot boven in de boom.

Lessenplan gratis uitproberen?