Spel van de maand

Kanonskogels

Balverovertje, dat kennen we allemaal wel. Maar wat als we stoeien gaan combineren met mikken? Dan wordt het ineens extra leuk! Weet jij de bal en de tegenstander zo te controleren, dat je de pion om kan mikken? Deze combinatie maakt de les Multi Skilled.

Hoedjesdag

Wist je dat bijna alles als hoedje te gebruiken is? Je moet alleen wel goed kunnen balanceren! Tijdens deze activiteit voor een klein vak, proberen de kinderen zoveel mogelijk materialen over te brengen op hun hoofd. Kan jij dat, zonder dat het valt?

Maze runner

Tijd om naar buiten te gaan! Toon jouw voetbal skills in Maze runner. In deze estafette & dribbelvorm gaat het er om, zo snel mogelijk uit het doolhof te komen. Maar let op! Nauwkeurigheid is even zo belangrijk. Dat scheelt weer rennen aan het eind!

Kanonskogels

Probeer al stoeiend de bal vrij te spelen en pionnen om te mikken.

Toelichting

Verdeel de groep in twee teams. Vier spelers per team zijn stoeier. De rest van de teamleden zijn ballenhalers bij hun eigen pionnen.

Deel een lange mat op in vier vakken. Per vak ligt een bal. Beide stoeiers starten met hun handen op de bal. Hun doel is de bal in bezit krijgen en deze op de pionnen van het andere team te mikken. Let op! Er is weinig tijd om te mikken, de ander kan de bal namelijk gewoon weer afpakken.

Gooi je mis? Dan haalt één van de halers de bal op, en start het spel over. Gooit de tegenstander jouw pion om? Dan ruil je met één van de halers uit jouw team. Welk team scoort de meeste punten?

Benodigdheden

 • 1 lange mat
 • 4 ballen
 • 8 pionnen (kegels)
 • 6 hoedjes (of krijt) (om de mat in vakken te delen)

Aandachtspunten

Stoei gecontroleerd, let op dat je jouw tegenspeler geen pijn doet. Probeer de bal direct te gooien wanneer deze vrij is. Merk je dat het lang duurt voordat er gewisseld wordt? Plaats de pionnen dichterbij of wissel na elke worp.

Groep 3 & 4

Plaats de pionnen op z’n kop, zo vallen ze gemakkelijk om. De pionnen staan op 2 meter afstand. Naast gooien is ook rollen toegestaan.

Groep 5 & 6

Plaats de pionnen op z’n kop, zo vallen ze gemakkelijk om. De pionnen staan op 3 meter afstand.

Groep 7 & 8

Plaats de pionnen rechtop. De pionnen staan op 4 meter afstand.

Variatie: pionnen die omliggen worden niet meer overeind geplaatst. De kinderen mogen vanaf hun vak ook op andere pionnen mikken. Welk team heeft als eerste alle pionnen omgegooid?

Probeer Lessenplan 1 maand gratis:

Hoedjesdag

Leer om te verplaatsen terwijl je materiaal op je hoofd balanceert.

Toelichting

Het is hoedjesdag! In de groene hoepel liggen allerlei voorwerpen die als hoed gebruikt kunnen worden. Denk aan lintjes, pittenzakjes, hoedjes, frisbees etc.

De kinderen plaatsen een hoedje op hun hoofd en balanceren ermee door het parcours. Ze proberen het hoedje niet meer aan te raken met hun handen. Ze tellen het aantal keer dat hun hoedje valt. Wat is hun eigen laagste score?

Benodigdheden

 • 2 hoepels (groen en rood)
 • 3 springtouwtjes
 • 1 oranje lintje
 • Hoedjes (lintjes, pittenzakjes, hoedjes, frisbees)

Aandachtspunten

Plaats een oranje lintje om een van de springtouwtjes. Spreek af dat de volgende mag starten als zijn voorganger voorbij het lintje is.

Maak dit spel makkelijker

Door zonder punten te spelen. Er is maar één doel: samen alle hoedjes van de groene naar de rode hoepel brengen!

Maak dit spel moeilijker

Door de kinderen anders te laten lopen. Bijvoorbeeld zijwaarts stappend of achteruit.

Ook kan je levens meegeven. Bij elke poging is er één leven. Valt het hoedje voor de tweede maal? Dan ga je terug naar de start.

Variatie: start het spel eens van twee kanten. Alle pittenzakjes moeten van A naar B. Alle lintjes van B naar A. De kinderen moeten nu rekening met elkaar houden!

Probeer Lessenplan 1 maand gratis:

Maze runner

Het met de voeten leren sturen van een bal in verschillende richtingen (dribbelen).

Toelichting

Maak van stoepkrijt twee of meer doolhoven, afhankelijk van het aantal kinderen (één doolhof per vijf kinderen).

De spelers dribbelen in estafettevorm door het doolhof heen. De bal mag niet over de lijnen rollen. De speler zelf mag wel over de lijnen heen stappen. Komt de bal toch over een lijn? Dan moet dit team 1 pion omver leggen.

Nadat alle spelers van het team terug zijn van het dribbelen moeten ze per pion die omver ligt nog drie keer om het hoedje en terug sprinten (met het hele team). Het team dat als eerste weer stilstaat bij de start, wint het spel.

Benodigdheden

 • Stoepkrijt
 • 3 pionnen per team
 • 1 voetbal per team
 • 1 hoedje per team (of een pion / stip van krijt)

Aandachtspunten

Probeer de teams zo in te delen dat ze gelijkwaardig zijn. Wissel na elke ronde de teams iets door elkaar.

Groep 3 & 4

Maak de paden van het doolhof drie stoeptegels breed, dit is ongeveer 1 meter. Elke speler heeft 1 leven, dit betekent dat de bal eenmaal over de lijn kan zonder dat de pion om gaat. De kinderen gaan op de heenweg door het doolhof, draaien om het hoedje en schieten de bal naar de volgende speler. Vervolgens lopen ze buiten het veld terug.

Groep 5 & 6

Maak de paden van het doolhof twee stoeptegels breed, dit is iets meer dan een halve meter. De spelers gaan op de heenweg door het doolhof. Ze keren om het hoedje en dribbelen terug naast het doolhof.

Groep 7 & 8

Maak de paden van het doolhof twee stoeptegels breed, dit is iets meer dan een halve meter. De spelers dribbelen op de heenweg met het rechterbeen, keren om het hoedje en dribbelen met het linkerbeen terug.

Altijd de leukste lessen bij de hand?

 • Een jaarronde lesmethode voor groep 3 t/m 8
 • Bewegen en ontdekken met de methode kleutergym
 • Meer dan 1.000 spellen in onze databases

Volg jij ons al op social media?