Midgetgolf

Doel: In zo weinig mogelijk beurten de tennisbal in of bij het eindpunt (hole) zien te krijgen.

Toelichting

Start het spel met los materiaal in het vak. De kinderen krijgen de tijd om samen de coolste golfbanen te bedenken en bouwen. Begin elke golfbaan met een duidelijk startpunt, bijvoorbeeld een frisbee. Eindig elke golfbaan met een duidelijke hole, bijvoorbeeld een halve cirkel van blokken of pittenzakjes.

Is het de kinderen gelukt om de banen te bouwen, dan begint het pas echt! Ze verdelen zich in drietallen en starten per groepje bij een andere hole. Elk groepje heeft een eigen stick en elk groepslid zijn eigen bal. Wie krijgt de tennisbal in de minste slagen in de hole?

Komt de bal buiten de baan? Dan moet de golfer opnieuw beginnen.


Benodigdheden

  • 10 tennisballen
  • 10 hockeysticks
  • 16 honkpalen
  • 4 kastdelen
  • 2 touwen
  • 20 pittenzakken en/of blokken
  • 10 pionnen


Aandachtspunten

Zorg voor minimaal drie verschillende banen (holes) en maximaal vier kinderen per baan. Houd voldoende ruimte tussen de banen en maak de banen uitdagend. Laat kinderen de golfbanen aanpassen en perfectioneren voor een tweede spel of de volgende groep nadat ze allemaal een keer rond zijn geweest.

Groep 3 & 4

Leg een voorbeeld golfbaan klaar voor de kinderen en geef ze de opdracht er nog twee bij te maken. De banen zijn niet lang en niet erg moeilijk. De kinderen spelen in tweetallen samen en proberen met één tennisbal de drie banen af te leggen door om en om te slaan. Ze tellen het aantal slagen van beide kinderen op als eindscore per baan.

Variatie: Gebruik lange touwen als stootranden zodat de tennisbal niet teveel uit koers kan raken.

Groep 5 & 6

De kinderen worden in drie groepjes verdeeld. De groepjes maken een eigen golfbaan van ongeveer dezelfde lengte. Wanneer de banen gebouwd zijn gaan de groepen de banen van elkaar af. Welk groepje heeft uiteindelijk de beste score behaald en is de winnaar van deze midgetgolf battle?

Variatie: Laat elke golfer binnen de groepjes individueel één baan afleggen. Het aantal beurten dat elke golfer nodig heeft gehad wordt bij elkaar opgeteld (na afzonderlijk 3 banen te hebben voltooid) als teamscore.

Groep 7 & 8

Er wordt één mega lange baan uitgezet die het hele vak beslaat. Iedereen speelt voor zichzelf en probeert zijn tennisbal in zo min mogelijk beurten van afslagpunt naar eindpunt te verplaatsen. Wie heeft de minste slagen nodig en mag zich de midgetgolf koning noemen?

Variatie: Voeg herkenbare checkpoints binnen de baan toe waar de spelers met hun tennisbal voorbij moeten zijn  gekomen voordat de volgende golfer mag afslaan. Binnen checkpoints (3 over de gehele baan) mag maar één golfer zijn tennisbal afslaan richting het volgende checkpoint of het eindpunt. 

Lessenplan gratis uitproberen?