Kanonskogels

Doel: Probeer al stoeiend de bal vrij te spelen en de pionnen om te mikken.

Toelichting

Verdeel de groep in twee teams. Vier spelers per team zijn stoeier. De rest van de teamleden zijn ballenhalers bij hun eigen pionnen.

Deel een lange mat op in vier vakken. Per vak ligt een bal. Beide stoeiers starten met hun handen op de bal. Hun doel is de bal in bezit krijgen en deze op de pionnen van het andere team te mikken. Let op! Er is weinig tijd om te mikken, de ander kan de bal namelijk gewoon weer afpakken.

Gooi je mis? Dan haalt één van de halers de bal op en start het spel over. Gooit de tegenstander jouw pion om? Dan ruil je met één van de halers uit jouw team. Welk team scoort de meeste punten?


Benodigdheden

  • 1 lange mat
  • 4 volleyballen
  • 8 pionnen
  • 6 hoedjes (of krijt) (om de mat in vakken te delen)

 

Aandachtspunten

Stoei gecontroleerd, let op dat je jouw tegenspeler geen pijn doet. Probeer de bal direct te gooien wanneer deze vrij is. Merk je dat het lang duurt voordat er gewisseld wordt? Plaats de pionnen dichterbij of wissel na elke worp.

Groep 3 & 4

Plaats de pionnen op z’n kop, zo vallen ze gemakkelijk om. De pionnen staan op 2 meter afstand. Naast gooien is ook rollen toegestaan.

Groep 5 & 6

Plaats de pionnen op z’n kop, zo vallen ze gemakkelijk om. De pionnen staan op 3 meter afstand.

Groep 7 & 8

Plaats de pionnen rechtop. De pionnen staan op 4 meter afstand.

Variatie: pionnen die omliggen worden niet meer overeind geplaatst. De kinderen mogen vanaf hun vak ook op andere pionnen mikken. Welk team heeft als eerste alle pionnen omgegooid?

Lessenplan gratis uitproberen?