Hoedje van de koning

Doel: Breng samen zo snel mogelijk alle hoedjes naar de kapstok van de koning. 

Toelichting

Verdeel de groep in twee teams dit tegen elkaar gaan strijden. Beide teams hebben een beginpunt (de stapel pionnen) en een eindpunt (de honkpaal). Van elk team staan vier spelers tussen het begin- en eindpunt. De rest van het team staat bij de start en plaatst de pion op de eerste stok.

De spelers proberen de pion door te geven van stok naar stok, tot ze bij de honkpaal aankomen. Daar plaatsen ze de pion met de stok over de honkpaal. Na elke pion wisselen alle spelers een plekje door. Welk team plaatst het snelst al zijn pionnen op de kapstok?


Benodigdheden

  • 12 pionnen
  • 2 honkpalen
  • 10 stokken
  • 14 hoepels (groep 3&4)
  • 2 banken (groep 7&8)

Aandachtspunten

Zorg dat bij elke wissel de stok vanaf onder in de pion wordt gestoken. Zo gaat het gemakkelijker!

Groep 3 & 4

Maak twee teams waarvan alle kinderen in een rij hoepels staan. Een kind helpt om de pion om de stok te doen en rent daarna naar zijn hoepel. 

De kinderen geven zo snel mogelijk de pion door naar het einde. De pionnen mogen niet op de grond vallen. Een speler mag helpen met het plaatsen van de pion om de honkpaal. 

Welk team heeft als eerst alle pionnen geplaatst?

Groep 5 & 6

Beide teams hebben vier spelers die de pionnen doorgeven. Ze mogen zo ver als ze willen van elkaar af staan, de pion mag alleen niet vallen!

Welk team plaatst het snelst alle pionnen om de kapstok?

Variatie: de pionnen die zijn gevallen doen niet meer mee en worden niet om de kapstok geplaatst. Het team met de snelste tijd of de meeste pionnen wint het spel.

Groep 7 & 8

Tussen de start en finish ligt voor beide teams een bank op z’n kop. De teams geven zo snel mogelijk de pion door. De pion moet minimaal twee keer zijn doorgegeven op de bank!

Variatie: Plaats de honkpaal naast de stapel pionnen. De kinderen leggen nu het parcours af tot de plaats waar eerst de honkpaal stond. De speler die daar de pion heeft, rent met de pion op zijn stok terug. Bij de start plaatst hij de pion op de paal.

Lessenplan gratis uitproberen?