Gewichtheffers

Doel: Leer om je evenwicht te bewaren terwijl je ook een voorwerp balanceert. 

Toelichting

Maak meerdere parcoursen van blokjes en hoepels. Bij elk parcours probeert een eigen groepje zijn highscore te halen. Dit doen ze door om en om over te steken zonder de vloer te raken. Ze mogen dus alleen op de rand van de hoepels of op de blokjes stappen.

De kinderen zijn heuse gewichtheffers en moeten tijdens het oversteken een zware halter meedragen. De halter is een stok met ringen aan beide zijkanten. Start eenvoudig: Steeds als een kind de baan is overgestoken mag hij langs de zijkant teruglopen en geeft hij de halter aan de volgende. Hoe vaak lukt het groepje dit zonder de grond te raken of een gewicht te laten vallen?

Maak het later moeilijker: het eerste kind start met een lege stok. Het tweede kind krijgt er 1 ring aan, het derde kind 2 ringen enzovoort. Tot hoeveel ringen weten de kinderen te komen?

Benodigdheden per situatie

  • 4 hoepels
  • 6 blokjes
  • 1 stok
  • 6 ringen
  • 1 pion (startpunt)

Aandachtspunten

Plaats de verschillende banen ruim uit elkaar. Zo kunnen de kinderen elkaar met de stokken niet raken tijdens het langslopen.

Omdat de kinderen niet tegen elkaar spelen kun je de banen laten verschillen in moeilijkheid, zo kun je de groepjes indelen op niveau.

Maak dit spel makkelijker

Door de materialen dichter bij elkaar te leggen. Ook kun je de blokjes verwisselen voor steppingstones of een bank. Spreek af dat de grond in de hoepels wel geraakt mag worden. Vinden de kinderen het erg moeilijk? Oefen dan eerst zonder stok en ringen, speel vervolgens met alleen een stok en voeg daarna pas ringen toe.

Maak dit spel moeilijker

Door de materialen verder uit elkaar te plaatsen, de baan langer te maken of af te spreken dat de kinderen heen en terug over de baan moeten. Ook kan je kijken hoe sterk de kinderen zijn, lukt het ze ook om het gewicht tot boven hun hoofd te tillen tijdens het lopen?

Lessenplan gratis uitproberen?