De wasmachine

Doel: De kinderen leren te draaien om de lengteas via een pannenkoekenrol. 

Toelichting

In de hoepel liggen allemaal vieze lintjes. De lintjes moeten in de wasmachine, en dat ben jij! Pak een lintje uit de wasmand en ga bovenaan de matjes liggen.

Rol vanaf de matjes naar beneden, je draait nu rond als een wasmachine. Probeer je handen boven je hoofd te houden en je voeten tegen elkaar. Geeft eens de tip om het lintje met twee handen vast te pakken, zo houden ze hun handen bij elkaar.

Na het rollen komen de kinderen bij de waslijn, hier hangen ze het lintje overheen. Lukt het ze om heel de wasmand leeg te krijgen?

Benodigdheden

  • 3 matjes
  • 1 kastkop
  • 10-20 lintjes
  • 2 pionnen
  • 1 springtouw
  • 2 blokjes

Aandachtspunten

Knoop aan de uiteinden van het springtouw een blokje. Zo kan het touwtje niet uit de pion.

Schuif aan het eind van de baan een oranje lintje onder het matje. Is je voorganger voorbij dit lintje? Dan mag jij rollen.

Voor de motorische ontwikkeling is het belangrijk om tweezijdig te bewegen. Laat de kinderen daarom zowel linksom als rechtsom rollen!

Maak dit spel makkelijker

Je kan de kinderen helpen wanneer ze het rollen spannend vinden. Dit doe je door de handen te ondersteunen bij het rollen (niet vasthouden).

Maak dit spel moeilijker

Gaat het rollen goed? Haal dan eens de kastkop weg. Plaats de drie matjes nu achter elkaar, zo rollen de kinderen over een lang en horizontaal vlak.

Speel dit spel in de gymzaal

In de gymzaal kan je er voor kiezen om een bank onder het begin van een dikke mat te plaatsen. Dit maakt het rol vlak langer. Heb je voldoende materiaal? Dan kun je twee situaties uitzetten. Zo zijn er meer kinderen tegelijkertijd actief. Stimuleer dat de kinderen in beide situaties over een andere zijde rollen.

Lessenplan gratis uitproberen?