Aliens

Doel: Nadat de kinderen hun eigen Aliens hebben gebouwd, proberen ze de wezens te raken met pittenzakjes.

Toelichting

Verdeel de kinderen in meerdere groepjes. Zorg dat er voldoende klein materiaal ligt, de groepjes gaan namelijk hun eigen Alien bouwen. Dit ruimtemannetje mag ongeveer één vierkante meter groot zijn. Niets is fout, wees lekker creatief!

Zijn de Aliens af? Dan gaan de kinderen achter een lijn staan. Vanaf hier proberen ze om pittenzakjes op de alien te mikken. Als alle pittenzakjes zijn gegooid gaan de groepjes kijken hoeveel er raak zijn. Is er genoeg tijd? Bouw dan een ander ruimtewezen en mik opnieuw.

Laat de kinderen de eerste ronde vrij gooien. Geef daarna als tip mee onderhands te gooien ‘met een boogje’.


Benodigdheden

  • Klein materiaal (blokken, touwtjes, lintjes, ringen, balletjes, pionnen)
  • 10 pittenzakjes per team
  • 1 miklijn (of gebruik pionnen of een bank)
  • 2 honkpalen (variatie)
  • 1 koord (variatie)

Aandachtspunten

De kinderen mogen de pittenzakken pas gooien na het startsein van de leerkracht. Pas als alle pittenzakjes gegooid zijn worden ze opgehaald.

Variaties

Speel met de afstanden tot de Aliens. Het is geen wedstrijd tussen de teams, maak de afstand bij betere spelers dus gerust groter.

Wil je het spel intensiever maken? Plaats dan het materiaal aan de ene kant van de zaal en laat de aliens bouwen aan de andere kant. Spreek af dat elk kind maar één item per keer mag meenemen.

Gaat het erg goed? Plaats dan eens een koord waar de kinderen overheen moeten mikken. Dit kan bijvoorbeeld door een toverkoord tussen twee honkpalen te spannen.

Speel dit spel klassikaal

Speel je dit spel klassikaal? Vorm dan meerdere kleinere groepjes die elk een eigen wezen gaan bouwen. Is dit lastig qua ruimte? Laat dan twee groepjes samen één alien bouwen en vanaf twee posities mikken. Na één ronde repareren alle groepjes hun Alien en schuiven ze een plekje op. Zo mikken ze elke ronde op een nieuw wezen.

Combineer dit spel met knutselen!

Knutsel voorafgaand aan de gymles grote Aliens van papier. Deze kun je op de grond plaatsen en gebruiken als mikdoel.

Lessenplan gratis uitproberen?